Vad är podiatri?

Podiatri/Podiatry kan spåras tillbaka till det grekiska ordet podos, som betyder fot. Fotvård innebär därför att ‘behandla’ fötter. Detta är en podiatrist specialisering. Den legitimerade fotspecialisten/podiatrist känner igen och behandlar klagomål om dina fötter och hållning som är relaterade till dina fötters position. Han har även specialistkunskaper om fotvård vid reumatism och diabetes samt om (risker förknippade med) det växande barnets fot. Sko och sula bildar en enhet med foten. Därför är den legitimerade fotspecialisten/podiatrist  även skospecialist.

När ska man gå till fotspecialisten?

Om smärta uppstår även efter en bra uppvärmning och bra träningsuppbyggnad kan orsaken bero på felaktig eller dålig funktion av foten. Denna smärta kan visa sig i dina fötter, vrister, knän, ben, höfter eller rygg. I så fall är ett besök hos fotspecialisten en bra idé. En fotspecialist behandlar besvär som uppstår på grund av att fötterna och/eller benen inte fungerar korrekt, en onormal fotställning eller ett felaktigt gångmönster. Detta kan till exempel orsaka en överbelastning av en muskel eller led.

Behandlingsalternativ

Behandlingen har ofta olika anledningar och olika mål. Olika specifika faktorer kan leda till klagomål. Dessa är till exempel biomekaniska, neurologiska eller ortopediska. Men det kan också röra sig om yttre faktorer, såsom skor som sitter dåligt. podologiska behandlingsalternativ inkluderar: fotvalvsstöd/sulor, promenadråd, skoråd, medicinsk tejpning, manuell ortopedisk terapi eller ortoser för tårna.

Vår metod

Processen (första gång): efter anamnes, ortopedisk undersökning och gånganalys skannar vi av fötterna och ger träningsråd. Vid behov mobiliserar vi foten och/eller fotleden och vi kan även tejpa den. Vi designar skräddarsydda sulor digitalt och tillverkar dem med en 3D-skrivare.

Som legitimerad fotspecialist och fysioterapeut kan jag erbjuda dig rätt stöd för balans och framsteg. Kom in!

Boka tid

Steg för steg tillbaka i balans. Tillsammans med Solid feet hittar du lösningen på dina (fot)besvär. Boka tid omgående! Tillsammans tar vi steget mot smärtfri rörelse.