Vanliga problem

Med vilka besvär kan man gå till fotspecialisten/podiatrist?

Du kan gå till fotspecialisten med många olika problem. Några vanliga problem inkluderar:

  • Hälsporre / plantarfasciit
  • Uttrampad fettkudde hälar
  • Mortons syndrom/neuroma
  • Hallux valgus
  • Hammartår
  • Hälsenetendinos / hälseneinflammation
  • Benhinnebesvär / benhinneinflammation
  • fot relaterade besvär i rörelseapparaten
  • smärta i fötter, knän, höfter, rygg, nacke

Vad är hälsporre/Plantarfasciit?

Hälsporre är en förkalkning av senplattan på hälbenet som ibland orsakar inflammation under hälen. Detta kallas plantar fasciit eller plantar fasciit. Senans fäste vid hälbenet är då under spänning, irriterar och blir sedan inflammerad. Förkalkningen av hälen ser lite ut som sporrar som används vid ridning, därav namnet hälsporre. Typiska symtom är smärta under hälen när man står eller går under en längre tid. I praktiken används ofta termen hälsporre för att indikera olika problem i hälen.

Vad orsakar hälsporre?

Den främsta orsaken till en hälsporre är överbelastning. En överbelastning av hälen sker på olika sätt. Detta kan bero på övervikt, byte av skor, stående eller gå under för lång tid eller långvarig gångaktivitet på hårt underlag. Hälsporre kan uppstå, speciellt när man går på skor som är mycket mjuka eller för hårda. En annan orsak till hälsporre är att du plötsligt börjar träna för mycket. Löpning, hockey, volleyboll eller fotboll är typiska “risksporter”.

Hur kan hälsporre förebyggas?

Förebyggande är naturligtvis bättre än att bota. Det är särskilt viktigt att hålla hälsenan smidig. Du kan göra detta genom att träna tillräckligt och bära väldämpade och stödjande skor. Det finns även bra övningar för att stretcha senan. Dessutom är det klokt att regelbundet förnya dina sportskor. Slutligen bör överbelastning undvikas.

Hur kan hälsporre åtgärdas?

I det olyckliga fallet att hälsporre har slagit till är det viktigt att avlasta hälen så snabbt som möjligt. Ta reda på vad orsaken är och boka tid hos fotspecialisten. Efter en ortopedisk undersökning får du råd om vad du kan göra. Det hjälper ofta att mobilisera foten och fotleden och sedan stödja den med sulterapi.

Som legitimerad  fotspecialist/fysioterapeut kan jag erbjuda dig rätt stöd för balans och framsteg. Kom in!

Boka tid

Steg för steg tillbaka i balans. Tillsammans med Solid feet hittar du lösningen på dina (fot)besvär. Boka tid omgående! Tillsammans tar vi steget mot smärtfri rörelse.